Wat kost een beursstand?

Update 2025

U wilt deelnemen aan een vak- of publieksbeurs in Nederland of daarbuiten en bent bezig met het samenstellen van een budget of kostenraming. Het inrichten van uw beursstand kunt u zelf doen, maar u kunt dit ook overlaten aan een professionele standbouwer die alles van A tot Z voor u verzorgt. Maar wat zijn de prijzen en kosten, en hoe zijn deze opgebouwd? Dit is een van de meest gestelde vragen aan onze accountmanagers. De prijzen van standbouw zijn afhankelijk van een aantal factoren. Op deze pagina leggen wij op eenvoudige wijze uit wat van invloed is op de kosten van uw beursstand en hoe u deze zelf kunt beïnvloeden en inschatten.

U kunt dit ook aan ons overlaten en vrijblijvend een offerte aanvragen.

Uw beursstand kopen of huren?

Bij huur betaalt u over het algemeen één bedrag per beursstand per beursdeelname. In dit bedrag zitten zowel het gebruik van de materialen zoals wanden, vloeren, verlichting, visuals, AV-apparatuur en meubels alsook de kosten voor het plaatsen en weer weghalen. Het voordeel is dat u niet zelf hoeft te investeren en dat alles voor u wordt geregeld.

Neemt u regelmatig deel aan beurzen of heeft u specifieke eisen, dan kan het interessant zijn om een eigen stand aan te schaffen. Vervolgens kunt u deze met eigen mensen plaatsen of dit uitbesteden aan een standbouwer. Onze ervaring is dat als u aan meer dan acht beurzen per jaar deelneemt, het voordeliger kan zijn om een beursstand te kopen. Omdat De Standbouw Koning gebruikmaakt van modulaire frames met losse visuals, is het ook mogelijk om een deel te kopen en een deel te huren, afhankelijk van de grootte van de beursstand.

Met welke kostenposten moet ik rekening houden bij standbouw?

  • Kosten van kale standruimte

  • Aansluitingen voor elektra, internet, water, etc.

  • Wanden

  • Vloeren

  • Verlichting

  • Hangpunten voor trussen, banners of hoge wanden

  • AV-apparatuur, zoals monitoren, ledschermen of conferencecall-mogelijkheden

  • Meubilair

  • Visuals, al dan niet ledverlicht

Is standaard standbouw voordeliger?

Veel beursorganisatoren en beurslocaties bieden standaard standbouw aan, waarbij u tegen een vaste prijs per m² een compleet pakket krijgt met daarin vaak:

  • Vloerbedekking in een kleur naar keuze

  • Eenvoudige systeemwanden in wit, zwart of een kleur naar keuze

  • Pendelspots

  • Frieslijst ombouw met naamsvermelding

  • Kleine elektriciteitsaansluiting

  • Schoonmaak van de stand tijdens de beurs

De prijzen van standaard standbouw liggen gemiddeld tussen de 150 en 275 euro per m² standruimte en deze kosten komen bovenop de kosten voor de kale m² standruimte. Heeft u een kleine stand (<24 m²), dan is het vaak het voordeligst om gebruik te maken van standaard standbouw omdat een externe standbouwer hoge basiskosten heeft. De Standbouw Koning hanteert bijvoorbeeld een minimumorderbedrag van 10.500 euro per beursstand per beurs.

Is uw stand groter, dan adviseren wij u om altijd een vergelijkende offerte op te vragen omdat u vaak voor hetzelfde tarief een luxere en meer onderscheidende stand kunt realiseren. Dit is al mogelijk vanaf 320 euro/m² inclusief designmeubilair.

Prijsstijgingen en tekorten in 2025

Ook wij als standbouwer hebben te maken met prijsstijgingen en tekorten van materialen en personeel. Door de naweeën van de coronaperiode en een groeiende vraag naar beurzen is het soms lastig om op korte termijn een goede standbouwer te vinden. Het is dus belangrijk om tijdig op zoek te gaan naar de juiste partij. Daarnaast zijn de kosten van grondstoffen, zoals die voor vloeren en visuals, opnieuw gestegen. Ook de loonkosten zijn conform CAO in lijn met de inflatie toegenomen. Ten opzichte van de tarieven van 2019 ligt de verhoging nu tussen de 15 en 25 procent. Ons advies is om hier rekening mee te houden in uw budgettering. Uiteraard denken wij graag met u mee om het maximale rendement uit uw investeringen in beurzen te halen.

Meer informatie?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of vraag direct een offerte aan.